Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Aktiv monitorering av prostatacancerpatienter

För en del patienter innebär det högre livskvalitet att avstå behandling än att riskera att drabbas av biverkningar. Då får patienten istället gå på regelbundna kontroller där läkaren håller koll på hur cancern utvecklar sig. Det kallas aktiv monitorering.

Senast uppdaterad:

15 maj 2022

Prostatacancer kan i många fall vara en långsamt växande cancer. Därför väljer läkaren ibland att avstå från att ge behandling, speciellt om patienten är lite äldre. Patienten får istället gå på regelbundna kontroller där läkaren håller koll på hur cancern utvecklar sig. Det kan låta som om läkaren anser att det inte är lönt att behandla cancern, men beslutet fattas i relation till vad olika biverkningar kan innebära för patienten, speciellt om tumören anses vara långsamt växande med god prognos utan behandling.

För en del innebär det högre livskvalitet att avstå behandling än att riskera att drabbas av biverkningar från till exempel operation eller hormonbehandling.

Faktagranskad av:

Roger Henriksson

Senior professor i onkologi och överläkare, Institutionen för Strålningsvetenskaper – Onkologi, Umeå universitet och Cancercentrum Norrlands universitetssjukhus