Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Yrkesliv vid prostatacancer

Det är bra att gå tillbaka till jobbet så tidigt som möjligt. Men kräv inte för mycket av dig själv för snabbt. Du kan känna dig trött under ganska lång tid efter att behandlingen avslutats.

Senast uppdaterad:

15 maj 2022

Alla har vi olika livsroller, vi är föräldrar, partners och yrkesmänniskor. Att få prostatacancer påverkar stora delar av livet och det tar olika lång tid för olika människor att hitta tillbaka. Att inte tappa bort nära och kära, jobb och vänner är viktigt. Samtidigt måste du också ta dig tid och tillåta dig själv att vara sjuk.

När det gäller jobbet är det ofta bra att gå tillbaka så tidigt som möjligt. Men kräv inte för mycket av dig själv för snabbt. Det är vanligt att du under ganska lång tid efter att behandlingen avslutats fortfarande känner dig trött. Psykiskt upplever många att de inte riktigt hänger med. Att då klara av ett arbetet precis som förr kan vara tufft. Kanske ska du bara jobba deltid, eller mindre än så, till att börja med.

Ibland är det också svårt att veta hur man ska förhålla sig till arbetskamraterna. En del kommer att tycka att det är svårt och känsligt att ställa frågor, andra kanske uttrycker ett intresse som du upplever som påträngande – även om det sker av omtänksamhet. Försök hjälpa omgivningen på traven och berätta hur du vill bli bemött.

Faktagranskad av:

Roger Henriksson

Senior professor i onkologi och överläkare, Institutionen för Strålningsvetenskaper – Onkologi, Umeå universitet och Cancercentrum Norrlands universitetssjukhus