Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Kost och fysisk aktivitet vid äggstockscancer

Du som har drabbats av äggstockscancer kan få problem med maten. Minskad aptit, smakförändringar och viktförlust är vanliga exempel. Därför är det viktigt att äta rätt, så att du får i dig den näring du behöver. Fysisk aktivitet är också viktigt.

Senast uppdaterad:

20 maj 2022

Att drabbas av äggstockscancer innebär för många nutritionsproblem som nedsatt aptit, smakförändringar, illamående, diarré och förstoppning i samband med sjukdom och behandling. Detta kan leda till ett minskat matintag och viktförlust.

Om man har svårigheter att hålla vikten är det bra att äta mindre måltider lite fler gånger under dagen samt vid behov komplettera näringsintaget med näringsdrycker. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med näring för att orka med behandlingen bättre. Via sjukhuset kan man få hjälp och råd via en dietist.

I förgrunden en skål med yogurt, müsli och frukt. I bakgrunden en smoothie.

Fysisk aktivitet

Träning och fysisk aktivitet stärker det allmänna välbefinnandet och forskning har visat att de som motionerar klarar av cytostatikabehandlingen bättre och har mindre biverkningar. Nivån av den fysiska aktiviteten är individuell och beror på vilken kondition man hade innan diagnosen. Ofta är promenader en utmärkt motionsform.

Faktagranskad av:

Josefin Fernebro

MD, PhD. Specialistläkare i gynekologisk onkologi och onkologi.
Karolinska Universitetssjukhuset