Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Sex och samlevnad vid bröstcancer

Behandling av bröstcancer påverkar ofta sexlivet och den sensuella lusten. Det kan ta tid att vänja sig vid kroppsliga förändringar. Det kan vara bra att få stöd av andra kvinnor som varit i samma situation.

Senast uppdaterad:

23 jun 2023

Ett äldre par ligger i sängen.

För många är brösten en viktig del av identiteten som kvinna och starkt kopplade till erotik och sexuell lust. Om man måste operera bort ett bröst, eller delar av det, kan det ta tid innan man vänjer sig vid att kroppen är förändrad. Har man en partner kommer man att ha stort behov av att den personen ger stöd och visar att man är attraktiv.

Många kvinnor tycker det är jobbigt att låta sin partner få se operationsärret. Ibland känns det lättare om man redan på sjukhuset tittar tillsammans, kanske med en läkare eller sjuksköterska närvarande.

En del kvinnor hittar snabbt tillbaka till samliv och sexuell lust. För andra tar det längre tid. Att lära sig från och ta stöd av andra kvinnor som varit i samma situation kan vara en god idé. Men kom ihåg att alla är olika och påverkas på olika sätt av sina erfarenheter. Det finns inget rätt eller fel.

Endokrin behandling och cytostatika kan påverka sexlivet

Hos kvinnor som drabbats av bröstcancer kan endokrin behandling och cytostatika vara en del av behandlingen. Behandlingen kan leda till sänka nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen alternativt blockera eller bryta ned de receptorproteiner till vilka östrogenet normalt binder till. Detta kan resultera i biverkningar orsakade av direkt eller indirekt östrogenbrist och likna de symtom som ofta drabbar kvinnor i klimakteriet. Det kan innebära besvär i form av torra slemhinnor i slidan, värmevallningar och nattliga svettningar samt stelhet och ledvärk. Även sexlusten kan påverkas negativt.