Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Kost och motion vid bröstcancer

Ditt behov av näring och energi kan påverkas om du får bröstcancer. Även din aptit kan påverkas, den kan både minska och öka. Det kan vara bra att prata med en dietist för att få råd om hur du ska äta.

Senast uppdaterad:

23 jun 2023

Att drabbas av en cancersjukdom kan medföra att ditt energi- och näringsbehov förändras. Det kan innebära att man behöver äta annorlunda. Beroende på hur man mår och vilken aptit man har kan matintaget se väldigt olika ut. 

Flera personer genomför ett träningspass på ett gym.

Risk för att gå ned i vikt

Vid vissa cancerdiagnoser och behandlingar finns risk för att man går ned i vikt. Det kan ske om man får svårigheter att tugga och svälja, nedsatt aptit, tidig mättnadskänsla och smakförändringar. Då bör den mat man äter vara så energi- och näringsrik som möjligt. Ät flera mindre mål fördelade över dagen.

Det är viktigt att de mindre målen innehåller lika mycket näring som en normalstor portion. Detta för att förhindra att man går ned i vikt, men också för att minska risken för infektioner och för att man ska orka med de medicinska behandlingarna. En dietist kan ge råd. 

Risk för att gå upp i vikt

En del behandlingar medför en ökad aptit. Vid problem med övervikt bör matintaget inte överstiga det energibehov man har. Det är en fördel om vikten är stabil under behandlingsperioden för att man ska ha tillräckligt med ork.