Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Sex och samlevnad vid äggstockscancer

En cancerdiagnos får både fysiska och psykiska konsekvenser. Sexlivet kan bli lidande. Det finns dock behandlingar och hjälpmedel. Dessutom hjälper det ofta att prata om det.

Senast uppdaterad:

20 maj 2022

Sexuella problem hos cancerpatienter är vanligt. Problemen kan däremot se olika ut. Hur sexlivet ser ut beror till stor del på hur det fungerade innan cancerdiagnosen samt hur allvarlig sjukdomen är. Efter en operation för äggstockscancer finns slidan kvar och även om östrogenet minskar finns ofta lusten och förmågan kvar. Behandling med lokalt östrogen och glidmedel kan lindra vid torrhet och smärta i slidan.

Ett äldre par ligger i sängen.

Att få ett cancerbesked kan skapa avstånd till partnern. För att minska avståndet kan det vara bra att prata om det som händer, även om sex. Är det svårt att prata kan man få hjälp med samtal tillsammans med sin partner via sjukvården.

För de kvinnor där operationen för äggstockscancer innebär att man går in i tidigt klimakterium, kan östrogenbrist orsaka torra slemhinnor. Behandling med lokalt och systemiskt östrogen kan lindra besvären.

Faktagranskad av:

Josefin Fernebro

MD, PhD. Specialistläkare i gynekologisk onkologi och onkologi.
Karolinska Universitetssjukhuset