Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Yrkesliv vid bröstcancer

Hur är det att arbeta när man har fått en cancerdiagnos? Eller efter avslutad behandling? Många mår bättre av att komma tillbaka till arbete, men kräv inte för mycket av dig själv.

Senast uppdaterad:

23 jun 2023

Alla har vi olika livsroller, vi är föräldrar, partners och yrkesmänniskor. Att få bröstcancer påverkar hela livet och det kan ta olika lång tid för olika människor att hitta tillbaka. Att inte tappa bort nära och kära, jobb och vänner är viktigt. Samtidigt måste man också ta sig tid och tillåta sig själv att vara sjuk.

När det gäller arbetet är det ofta bra att gå tillbaka så tidigt som möjligt, men kräv inte för mycket av dig själv för snabbt. Det är vanligt att man under ganska lång tid efter att behandlingen avslutats fortfarande känner sig trött. Psykiskt upplever många att de inte riktigt hänger med. Att då klara av ett arbete precis som förr kan vara tufft. Många som varit sjukskrivna under behandlingen behöver en successiv återgång till arbetet.

Ibland är det också svårt att veta hur man ska förhålla sig till arbetskamraterna. En del kommer att tycka att det är svårt och känsligt att ställa frågor, andra kanske uttrycker ett intresse som man upplever som påträngande – även om det sker av omtänksamhet. Det kan vara bra att försöka hjälpa omgivningen på traven och berätta hur man vill bli bemött.

Faktagranskad av:

Med.Dr Maria Ekholm

Överläkare Onkologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.