Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Kost och fysisk aktivitet vid KLL

Sjukdomen KLL kan ge trötthet men också dess behandling då den kan leda till minskat antal röda blodkroppar. Det är viktigt att en patient med KLL-diagnos prioriterar sig själv och sin egen vardag.

Senast uppdaterad:

20 maj 2022

Äldre personer gymnastiserar med hantlar.

Det är viktigt att hålla sig stark. Att äta hälsosamt, sova ordentligt och motionera kan vara till stor hjälp för att tolerera behandling.

  • Hitta sätt att slappna av och lindra stress, om det så är med meditation, läsning, trädgårdsskötsel eller skonsam träning som har godkänts av läkare.
  • Tillbringa tid med familjen och vänner
  • Kontakta andra som lever med KLL genom stödgrupper, där man ses digitalt eller personligen.
  • Man ska inte sluta att göra det man älskar. Prata med läkare eller kontaksjuksköterska för att säkerställa att favoritaktiviteterna inte påverkar sjukdomen eller behandlingen.

Motion

Träning och fysisk aktivitet stärker immunförsvaret och forskning har visat att de som motionerar klarar av en cancerbehandling bättre och har mindre biverkningar. Nivån av den fysiska aktiviteten är individuell och beror på vilken kondition man hade innan diagnosen. Ofta är promenader en utmärkt motionsform.

Matvanor

Att äta hälsosamt kan hjälpa till att bättre tolerera eventuella biverkningar av behandlingen men också för att ge energi och välmående. Fråga sjukvården om hjälp och tips gällande hälsosam kost.

Runda tunnbröd fyllda med grönsaker och fetaost.

Rökning och alkohol

Rökning har negativa effekter på behandlingen och det finns goda skäl att sluta. Prata med din behandlande läkare eller kontaksjuksköterska som kan guida till rätt stöd. Man kan också ringa Sluta-röka-linjen 020-84 00 00.

Alkohol är inte bra då det kan leda till ökad mängd biverkningar som blödningar men också ökad infektionsrisk. Alkohol kan också leda till sämre effekt av behandlingen då båda ibland ska brytas ner via samma system i levern. Prata med läkare och kontaktsjusköterska om vad som kan vara en måttlig nivå.

Granskad av:

Jenny Klintman

MD, PhD, Specialistläkare hematologi och internmedicin
Skånes universitetssjukhus